İSKENDERZÂDELERE HELAL OLSUN
Önce şu tarihî ve kültürel gerçeğe dikkat çekmemiz lâzımdır: Senelerdir Trabzon'da yaptığımız ilmî araştırmalar birçok ailenin kendine çekidüzen vermelerini, birlik olarak aynen Trabzon'un ve Trabzonluların bugünlere gelmelerini sağlayan imanlı, cesur, bilgili, çalışkan, medenî vefalı ataları gibi; tarihlerine ve vatanlarına sahip çıkmalarını, gelecek nesillere aynı kalkınma şuurunu kazandırmalarını öğretmeye başlamıştır. Bunun çok örneği var. Fakat sadece bir tanesini misâl vermek bile yeter. O da İskenderzâdelerin bu gerçeği hakkıyla ve tam kavrayarak çalışmaya başlamalarıdır. Öyle ki, bunun için dernek bile kurmuşlar, bütün Türkiye'deki uzantılarının kitlesi olarak bir araya gelmişlerdir bile.
Fakat kendisinden geldiklerini iyice öğrendirdikleri Yavuz ve Kanuni'nin en büyük valisi İskender Paşa'nın Trabzon'a vali oluşunun 500. yıldönümünde 1.töreni bir ilmî panel yaparak uygulamaya koymaları her türlü takdir ve tebrike lâyık bir uygulama olmuştur. Bunun için yazımın başlığında "helâl olsun" dedim. Dahası var: Bugüne kadar Trabzon'da; ne Trabzon'a 23 sene valilik hizmeti yapan Trabzon valisi Yavuz Sultan Selim Han anılmıştır, ne de Trabzon'da doğan ve on altı yaşına kadar Trabzon'da yaşayan Cihan hükümdarı Kanûnî'nin Trabzon'a on dört sene valilik yapan Trabzon Valisi rahmetli İskender paşa anılmıştır. Sadece Fetih törenlerinde Fatih'ten kısmen bahsedilir o kadar. Bu nedenle İskenderzâdeler bu Panelle Fetihten bugüne görev yapan 325 (üç yüz yirmi beş) Trabzon valisinin de anılma yolunu açmıştır. Üstelik İskender Paşa'yı Trabzon'a vali yapanlar padişah olmuşlar; onların birçok başarısında Trabzon Valisi İskender Paşa'nın desteği vardır. Bu da ilmen iyice belli olmuştur.
Şimdi konumuzun asıl gelişme ve sonuç bölümüne geçelim. 22 Aralık 2012 Cumartesi günü saat 13.00'da Hamamizade İhsanbey Kültür Merkezi'nde Trabzon tarihî bir gün yaşadı. İskender zâdeler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Trabzon'un Vilâyet ve Eyalet tarihinin dört defa en meşhur 15. (1512–1513)-20. (1518–1520)-22. (1521–1523) ve 25. (1526–1533) dönemleri valisi olan İskender Paşayı "İSKENDER PAŞA'NIN VALİLİK DÖNEMLERİ VE TRABZON'A KATKILARI" konulu bir davetiye ile gündeme getirerek resmen andı. Paneli değerli sunucu Mehmet Derya Mazlum yönetti. Konuşmacılardan K.T.Ü. Tarih bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Temel Öztürk Bey İskender Paşa'ya kadar olan Trabzon tarihini özetleyerek İskender Paşanın bu tarihi başarıyla temsil etmeye devam edişine dikkat çekti. K.T.Ü. Emekli Öğretim Görevlisi ve Araştırmacı Yazar Mustafa Yazıcı İskender Paşa'nın dört dönem yaptığı Trabzon valiliğinin Beylerbeyi (Bölge Valiliği), Paşa ve Vezir (Bakan) rütbeleriyle hem Müslüman Türkiye tarihinin hem de Trabzon tarihinin yükselme dönemlerinin birinci kalitede valiliği olduğunu, Yavuz ve Kanûnî'nin başarılarını da pekiştirdiğini, bundan sonra da aynı yüce kalitede valiler yetiştirmek gerektiğine dikkat çekti.
İskender Paşa'nın Trabzon'daki hizmetlerini ve vakıf eserleriyle ilgili bilgiler verdi. Bu valiyi anmanın Trabzon'un Büyükşehir oluşuna çok yakıştığını da sözlerine ekledi. Bu kapıyı yeniden açan İskenderzâdeleri tebrik etti. Diğer konuşmacı İskenderzâdelerden Dr. Mehmet İSKENDEROĞLU Trabzon Valisi İskender Paşanın günümüz kuşağı torunları olmaktan büyük memnuniyet duyduklarını, bu nedenle bu meşhur Trabzon valisine lâyık çalışmalar yaptıklarını, İskenderzâdeler olarak Türkiye'nin dört bir yanına dağılmış İskenderpaşa nesli nüfusunun seceresini çıkartıp onları bir araya getirme çalışmalarını devam ettirdiklerini vurgulayarak bu sülâlenin bu ilmî çalışmalara da destek vermelerini istedi. Dinleyicilerden çok alkış aldı. Yirmişer dakikalık veciz konuşmalarla devam eden Panel İskenderzâdeler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ömer İSKENDEROĞLU'nun panelistlere Dernek Onursal Başkanı çok muhterem ve 83 yaşlarındaki Abdullah İSKEDEROĞLU eliyle verdirdiği plaket töreniyle sona erdi. Sonunda İskenderzadeleri ve Vakfını temsilen kısa bir konuşma da yapan Abdullah İSKENDEROĞLU bütün İskenderzâdeleri Trabzon Valisi İskender Paşa'ya lâyık şekilde bir birliğe davet ederek katılan herkese teşekkür etti. Bu konuda geç kalanlara ve geç kalışa sitem etti. Yaklaşık iki saat süren Panel böylece büyük bir mutlulukla sona erdi. Hep birlikte hatıra fotoğrafları çekildi. Panelistler bu tarihî gün adına verilen plâketleri unutulmaz Trabzon valisi İSKENDER PAŞA vermiş gibi kabul ederek onun anısına saklayacaklarını vurguladılar.
Fakat böyle çok önemli bir Vali Paneline AKP Trabzon İl Başkanı Dr. Adnan GÜNNAR bey ile Maçka Belediye Başkanı Ertuğrul GENÇ gibi yöneticilerin ve çok sayıda ileri gelenlerin katıldığı halde Trabzon Valiliğinden ve Belediyesinden yöneticilerin katılmaması çok garip karşılandı. Eski Trabzon Valilerinden Ziya ÇÖKER ve Agâh Büyük SAĞİŞ'in telgrafları cân-ü gönülden alkışlandı. Hâlbuki Sn. Cumhurbaşkanlığına varıncaya kadar davetiye gönderilmişti. Çünkü: Bu kış günü yapılan bu panel Trabzon'un kış günü düşman işgalinden kurtarılışı ve fetih törenleri kadar önemliydi... Dileriz bundan sonraki kutlamalarda İskender PAŞA' nın anılmasının önemi daha iyi anlaşılarak gereği hem resmen ve hem de özel olarak daha iyi yapılır.